Stel je vraag

Abortus

Sommige vrouwen weten al vrij snel dat een zwangerschap ongewenst is. In Nederland is het mogelijk om de zwangerschap af te breken. Dit noem je een abortus. In Nederland mag een abortus tot de 24e week van de zwangerschap plaatsvinden. Er zijn verschillende methoden om een zwangerschap af te breken. De methoden die wordt uitgevoerd ligt aan de zwangerschapsduur en aan wat jij zelf wil. Dit wordt altijd in overleg met de abortuskliniek en met jou gedaan. Er bestaat de medicamenteuze abortus (de abortuspil) en zuigcurettage. Tot 8 weken zwangerschap (dat is 8 weken na het begin van je laatste menstruatie) kun je de abortuspil gebruiken. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je goed Nederlands of Engels moet kunnen praten. Er wordt samen met jou in de abortuskliniek gekeken of je voor de abortuspil in aanmerking komt. Als je langer dan 8 weken zwanger bent wordt de abortus gedaan door middel van zuigcurettage. Bij zuigcurettage wordt er altijd in de abortuskliniek met je besproken of je een verdoving (roesje) wil.

Kosten
De kosten van een abortus vallen onder de AWBZ, Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De AWBZ is een volksverzekering. Om verzekerd te zijn voor de AWBZ moet je een BSN-nummer hebben en kunnen aantonen dat je minimaal 3 maanden woonachtig of werkzaam bent geweest in Nederland.
Wanneer je illegaal in Nederland verblijft of niet kan aantonen dat je hier woont/werkt moet je zelf betalen. De kosten kunnen erg uiteenlopen en zijn verschillend per persoon en per situatie.
Wanneer blijkt dat je zelf moet betalen voor een abortus kan de maatschappelijk werker samen met je uitzoeken hoeveel dit jou gaat kosten.

Wetgeving
In Nederland mag een abortus tot de 24e week van de zwangerschap plaatsvinden. Artsen in abortusklinieken houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat artsen tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen. Wanneer je kiest voor een abortus heb je altijd eerst een gesprek. Na dit gesprek gaat een verplichte bedenktijd van 5 dagen in. Dus tussen het gesprek en de behandeling zit minimaal 5 dagen. Ook moet de behandelend arts er zeker van zijn dat je keuze vrijwillig en weloverwogen is. Wanneer je 16 dagen of minder overtijd bent heb je geen verplichte bedenktijd. Een abortus mag alleen uitgevoerd worden in een abortuskliniek of een ziekenhuis. Je kunt zelf contact opnemen met een abortuskliniek. Bij het Gezondheidscentrum sekswerkers kunnen we je ook altijd verwijzen naar een abortuskliniek of daar een afspraak voor je maken.

Over P&G Zevenhuizen Privacy Statement Klachtenregeling Cookies Het team