Stel je vraag

banner

Gezondheid & Seks

Wanneer je als sekswerker werkt is je gezondheid belangrijk. Lees meer over het testen op en herkennen van soa’s en hoe je jezelf het beste kunt beschermen. Ook kun je hier terecht voor informatie over zwangerschap, abortus en hygiëneadviezen tijdens je werk.

Heb je een vraag waar je geen antwoord op kunt vinden, neem dan telefonisch contact met ons op of vul het contactformulier in. Langskomen op ons spreekuur kan natuurlijk ook.

Meer informatie over...

Soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) zijn infectieziekten die veroorzaakt worden door een bacterie of een virus. Voorbeelden van soa’s die veroorzaakt worden door een bacterie (bacterieel) worden zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Voorbeelden van soa’s die veroorzaakt worden door een virus (viraal) zijn herpes genitalis, genitale wratten, hepatitis A, hepatitis B en HIV. Een bacteriële soa is goed te genezen. Een antibioticakuur of een antibiotica-injectie doodt de bacteriën. Na behandeling (meestal na een week) ben je niet meer besmettelijk. Je kunt echter wel weer opnieuw besmet worden. Bijvoorbeeld wanneer je onbeschermde seks hebt of na een kapot condoom. Het is belangrijk dat je je op tijd laat behandelen. Als je te lang doorloopt met een bacteriële soa, kan dit tot onvruchtbaarheid leiden. Een virale soa is niet altijd te genezen. Je kunt wel het virus, en daarmee de klachten, remmen of onderdrukken met medicijnen. Wanneer je symptomen hebt (wratjes, blaasjes), ben je besmettelijk. Daarom is het goed om ze wel te behandelen. Zo is de kans op besmetting van je klanten en/of je partner het kleinst.

Ziekteverwekkers van een soa komen voor in de vagina, penis, anus, mond en keel. Maar ook in vaginaal vocht, voorvocht, sperma en bloed. Een soa kan je oplopen door onbeschermde seks met iemand die een soa heeft. Dus wanneer je seks hebt zonder condoom of wanneer je anale seks hebt zonder condoom. Maar ook als je pijpt zonder condoom of je laat beffen zonder beflapje.
Je loopt ook een soa op wanneer je met je vagina tegen de penis aan wrijft, zonder dat er geneukt wordt. Er is immers huid-huid contact.

Bekijk de video over pijpen met condoom

Vaak merk je niet dat je een soa hebt. Je hebt weinig tot geen klachten. Als je wel klachten hebt, dan gaat het meestal om:

 • Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus. Bij vrouwen is de afscheiding meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn. Ook kan het anders ruiken.
 • Branderig gevoel, geïrriteerdheid, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
 • Zweertjes, wratjes, blaasjes op de vagina, mond, penis of anus.
 • Jeuk in het schaamhaar, aan de schaamlippen, eikel of anus.
 • Gezwollen klieren in de liezen.
 • Pijn in de onderbuik.
 • Bloedverlies tijdens of na de seks.
 • Pijn in één of beide (bij)ballen.

Wil je weten of je een soa hebt? Doe dan een soa-test. Bij P&G Zevenhuizen kan dat gratis en anoniem! Omdat je als sekswerker veel wisselende seksuele contacten hebt, adviseren wij om elke 3 maanden langs te komen voor een soa-controle.

Bekijk hieronder de verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen

Chlamydia

Gonorroe

Syfilis

Hepatitis B

Hiv

Genitale wratten

Herpes genitalis

Overige kwalen

Wil je weten of je een soa hebt? Doe dan een soa-test. Bij P&G Zevenhuizen kan dat gratis en anoniem! Omdat je als sekswerker veel wisselende seksuele contacten hebt, adviseren wij om elke 3 maanden langs te komen voor een soa-controle. Wij testen je op chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis en HIV. Indien nodig kunnen we je ook testen op herpes genitalis, genitale wratten, schaamluis, scabiës en LGV. In de volgende situaties adviseren wij om eerder langs te komen:

 • Je hebt een klapcondoom gehad of onveilige seks gehad
 • Je hebt soa-klachten
 • Je bent gewaarschuwd voor een soa door iemand waar je seks mee hebt gehad

 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek (consult) bestaat uit een aantal onderdelen. Dit is afhankelijk van jouw specifieke situatie.

 

Vragen beantwoorden (anamnese)

Als je in de onderzoekskamer bent, zal de verpleegkundige je eerst een aantal vragen stellen. Dit om duidelijkheid te krijgen welke onderzoeken voor jou noodzakelijk zijn. De vragen gaan onder andere over je seksuele contacten.

 

Bloedonderzoek

Er wordt altijd bloed bij je afgenomen, dit wordt getest op syfilis, hiv, en zo nodig hepatitis B.

 

Lichamelijk onderzoek

Wanneer je klachten hebt, kan er gekozen worden voor een lichamelijk onderzoek. Voor vrouwen betekent dit een speculum onderzoek (inwendig vaginaal onderzoek met een ‘eendenbek’) en bij mannen indien nodig een uitstrijk uit de plasbuis. Ook moeten mannen in een potje plassen (dit kunnen zij ná het onderzoek op het toilet doen). Het onderzoek kan aangevuld worden met een uitstrijk uit de keel en/of anus. Op indicatie kan er aanvullend onderzoek gedaan worden.

 

Zelftest

Wanneer je geen klachten hebt is het mogelijk om een deel van het onderzoek zelf af te nemen in plaats van de afname door de verpleegkundige. Voor vrouwen gaat het om het zelf afnemen van een uitstrijkje van de vagina en anus, voor mannen is het mogelijk om urine in te leveren voor het onderzoek en zelf een uitstrijkje af te nemen van de anus (bij anaal contact).

 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Gemiddeld zal het onderzoek een 20 tot 30 minuten duren. Maar dit kan door specifieke klachten uiteraard langer duren.

 

Uitslagen

De uitslagen van de soa-test zijn na een week bekend. Er zijn verschillende manieren om je uitslag op te vragen. Dit kan online, via een beveiligde website, maar je mag ons ook bellen om de uitslag op te vragen. Je kan online een afspraak maken voor een soa-test.

 

Testlocaties

Bij P&G Zevenhuizen in Alkmaar kan je gratis en anoniem een soa-test doen. Je kan je ook bij je eigen huisarts laten testen. De kosten van het testen gaan dan wel van je eigen risico (zorgverzekering) af. Mocht je je laten testen bij je huisarts, dan is het raadzaam om aan je huisarts te vertellen welk werk je doet, zodat hij je op alle soa’s test. Als de afstand naar Alkmaar te ver is kun je ook in Hoorn en Den Helder een afspraak voor een spreekuur seksuele gezondheid en een soa-test maken. Maak een afspraak.

Wil je niet zwanger worden? Dan kun je het beste naast condooms ook een voorbehoedsmiddel gebruiken, ook wel anticonceptie genaamd. Zo kun je met je partner wel seks hebben zonder condoom zonder zwanger te worden. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie. Welke het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je seks gehad zonder voorbehoedsmiddel dan kan je overwegen om een morning-afterpil te nemen. Anticonceptie helpt niet tegen een soa. Om je daar tegen te beschermen moet je een condoom gebruiken. Neem voor persoonlijk advies gratis contact op met een verpleegkundige van P&G Zevenhuizen.

 

Je persoonlijke situatie

Er zijn heel veel verschillende vormen van anticonceptie. Ze verschillen bijvoorbeeld in de manier waarop ze worden ingenomen en in de bijwerkingen. Om te bepalen welke anticonceptie het best bij je past kun je voor jezelf de volgende vragen beantwoorden:

 • Heb je ervaring met voorbehoedsmiddelen?
 • Wil je wel of geen hormonen gebruiken?
 • Rook je? Kun/wil je hiermee stoppen? Roken en hormoongebruik kan een slechte combinatie zijn.
 • Kan je er iedere dag aan denken om een voorbehoedsmiddel in te nemen of wil je er juist voor langere tijd niet aan denken?
 • Wil je je anticonceptie slikken, of op je huid of in de vagina aanbrengen?
 • Is het belangrijk voor je om je maandelijkse bloeding te hebben? Of wil je juist liever helemaal niet bloeden?
 • Ben je bang voor veranderingen in je lichaam?
 • Heb je binnen korte tijd wel een kinderwens?

 
Verschillende soorten anticonceptie

Wat niet veilig is als je sekswerker bent, zijn:

 • Zaaddodende vaginale pasta’s of tabletten gebruiken
 • ‘Voor het zingen de kerk uit’
 • Kalender- en temperatuurmethode

 

Hieronder staan 8 betrouwbare voorbehoedsmiddelen beschreven.

Condoom

De pil

Anticonceptiering

Pleister

Prikpil

Spiraaltje

Hormoonstaafje (implanon)

Sterilisatie

Een condoom die kapot gaat tijdens de seks is erg vervelend en kan er voor zorgen dat je een soa oploopt of zwanger wordt. Hoe gebruik je een condoom?

Vooraf

 • Zorg dat je een aantal goede condooms hebt. Een goed condoom herken je aan het CE-logo.
 • Controleer altijd de houdbaarheidsdatum.

Tijdens de seks

 • Zorg dat er geen contact is tussen penis en vagina, mond of anus, voordat je het condoom omdoet.
 • Scheur de verpakking van het condoom voorzichtig open. Gebruik geen tanden of een schaar.
 • Houd het topje van het condoom tussen duim en wijsvinger. Hiermee voorkom je dat er lucht in het condoom komt. Zorg ervoor dat je nagels het condoom niet aanraken. 
 • Doe het condoom pas om wanneer je klant een goede erectie heeft. Trek zo nodig de voorhuid naar beneden. Je hebt nog steeds het topje tussen duim en wijsvinger. Let op: de condoomrand moet aan de buitenkant zitten. Anders kun je hem niet afrollen. Rol dan met je andere hand het condoom zover mogelijk af naar beneden.
 • Gebruik genoeg glijmiddel
 • Trek na het klaarkomen meteen de penis terug uit de vagina of anus. Doe dit voordat de penis slap wordt. Leg dan een knoop in het condoom. Pas op dat je geen sperma aan je handen krijgt, want dan kan je alsnog jezelf besmetten.

Wanneer je vagina droog is kan dit pijnlijk zijn tijdens het neuken en kan een condoom eerder kapot gaan. Door voldoende glijmiddel te gebruiken voorkom je dat een condoom scheurt of blijft hangen. Wanneer je anale seks hebt (kontneuken), moet je extra veel glijmiddel gebruiken. Gebruik glijmiddel op waterbasis. Gebruik geen glijmiddel op basis van Nonoxynol-9. Dit middel is schadelijk voor je vagina of anus. Gebruik ook geen (massage)olie als glijmiddel. Dit kan het condoom aantasten. Heb je vaak een kapot condoom, kom dan langs op het bij P&G Zevenhuizen. Wij kunnen dan samen met jou een condoomdemonstratie doen.

Wanneer je condoom kapot (klapcondoom) gaat kan je erg schrikken. Het condoom kan niet alleen scheuren maar ook afglijden en hierdoor achterblijven in de vagina of anus. Wat moet je als vrouw doen als het condoom toch stuk gaat of afglijdt?

 • Ga zo snel mogelijk naar het toilet en probeer te plassen. Eventuele bacteriën verlaten zo de vagina.
 • Spoel daarna alleen de buitenkant van de vagina, niet van binnen, zo kunnen bacteriën niet in de vagina dringen.
 • Als je geen anticonceptie gebruikt haal dan zo snel mogelijk de morning-afterpil bij een apotheek of drogist. Die moet je binnen 72 uur innemen. Er is nu ook een morning-afterpil die je tot vijf dagen (120 uur) na een klapcondoom kunt nemen, dit is de Ella-One. Maar, hoe sneller, hoe beter.
 • Neem contact op met het P&G Zevenhuizen of de dichtstbijzijnde GGD en laat je een week later testen op soa’s. Als je al eerder klachten krijgt maak je eerder een afspraak.

Wat moet je doen als het condoom bij anale seks stuk gaat of afglijdt (bij een vrouw of man)?

Neem direct telefonisch contact op met P&G Zevenhuizen in Alkmaar (088-0125705) of de dichtstbijzijnde GGD. Als het in het weekend gebeurt of in de avond ga dan naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Een arts kan dan beoordelen of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling.

PEP

Als je onveilige anale seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv-positief is kun je een PEP-behandeling krijgen. Dit is een behandeling met medicijnen (hiv-remmers) die de kans verkleinen dat je hiv-geïnfecteerd raakt. Deze medicijnen voorkomen dat het virus zich innestelt in je lichaam.
Belangrijk is om hier zo snel mogelijk mee te beginnen zodat het virus geen kans krijgt zich in je lichaam in te nestelen. Binnen 72 uur na het risico moet er gestart worden met de PEP-kuur. Maar hoe sneller je start, hoe beter. Een PEP-kuur duurt 4 weken. Een arts beslist of je PEP nodig hebt.
Twijfel je of je in aanmerking komt voor PEP, neem dan contact op met P&G Zevenhuizen of doe de PEP-test op www.mantotman.nl

 

Is PEP ook een alternatief voor een condoom? Nee. Een condoom gebruiken geeft meer garantie om een hiv-infectie te voorkomen dan PEP. Bovendien beschermt het condoom je ook tegen andere soa’s en (bij een vrouw) tegen zwangerschap, PEP niet. Verder kan je van PEP ziek worden (misselijk en vermoeid) en moet je voor controles verschillende keren naar het ziekenhuis. Tenslotte kan de PEP-kuur je veel geld kosten omdat het eigen risico van de zorgverzekering in rekening wordt gebracht.

 

PrEP

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

Het aantal nieuwe hiv-infecties blijft de laatste jaren stabiel. Nederland telt jaarlijks ongeveer 1.100 nieuwe hiv-patiënten. In 2013 werd 71% van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Nieuwe hiv-infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de, via soa-poliklinieken georganiseerde zorg, voor risicogroepen zoals het gratis testen op soa en hiv. Om het aantal nieuwe hiv-infecties verder terug te dringen zijn nieuwe methoden als PrEP nodig. PrEP is een aanvulling op bestaande preventiestrategieën zoals condooms.

 

Hoe kom je aan PrEP?

PrEP kan door onder andere je huisarts worden voorgeschreven. Huisartsen kunnen hiervoor de Nederlandse PrEP richtlijn gebruiken. In de richtlijn staat beschreven wat PrEP is, hoe het werkt, en hoe hij/zij het kan voorschrijven.

 

Regelmatig testen

Het is belangrijk dat je je laat testen op soa en hiv voordat je PrEP gaat slikken en elke drie maanden daarna. Dat kan kosteloos bij een GGD of via mantotman.nl. Ook adviseren we om driemaandelijks je nierfunctie te laten controleren (met een bloedtest) en een check op hepatitis C virus uit te laten voeren. Dat moet via je huisarts en de kosten van deze niertest en hepatitis C test gaan van je eigen risico af. Bekijk voor meer informatie: http://www.prepnu.nl/.

Zowel mannen als vrouwen kunnen door onveilige seks besmet raken met Hepatitis B. Mannen lopen ook een verhoogd risico om besmet te raken met Hepatitis A. Door je te vaccineren tegen Hepatitis B (en A) kan je jezelf beschermen tegen het virus. Hepatitis B is een ernstige ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het Hepatitis B virus. Hepatitis B is heel besmettelijk en komt veel voor in Nederland. Je kunt besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact.

 

Vrouwen

Door de meerdere seksuele contacten die je als sekswerker hebt loop je een groter risico op een Hepatitis B besmetting. Daarom bieden wij gratis vaccinatie aan. Als je voor soa-onderzoek komt bij P&G Zevenhuizen bespreekt de verpleegkundige met je of je al eerder bent gevaccineerd tegen Hepatitis B. Als je nog niet bent gevaccineerd zal de verpleegkundige bloed bij je afnemen en je de eerste vaccinatie geven. Het bloed is om te testen of je niet al eerder in aanraking bent geweest met Hepatitis B. Als dit zo is dan zijn vervolg vaccinaties niet meer nodig. In totaal heb je drie vaccinaties nodig om je volledig te beschermen tegen Hepatitis B. De tweede vaccinatie krijg je een maand na de eerste vaccinatie en de derde vaccinatie na 6 maanden. Na drie vaccinaties ben je levenslang beschermd tegen het hepatitis B virus. Het vaccin is veilig en effectief. Je hebt meestal geen last van bijwerkingen. Soms ontstaat er wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Dit zijn normale bijwerkingen.

 

Mannen

Wanneer je als mannelijke sekswerker seks hebt met mannen is het mogelijk om je te vaccineren tegen hepatitis A en B. Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een risico op hepatitis A. Hepatitis A is een andere vorm van hepatitis en loop je op via oro-anaal contact (kontlikken/rimmen). Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden behoorlijk ziek van zijn. Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is een serie van 3 vaccinaties. De tweede vaccinatie krijg je een maand na de eerste vaccinatie en de derde vaccinatie na 6 maanden. Na drie vaccinaties ben je levenslang beschermd tegen het hepatitis A en B virus. Het vaccin is veilig en effectief. Je hebt meestal geen last van bijwerkingen van de vaccinatie. Soms ontstaat er wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats waar gevaccineerd is. Dit zijn normale bijwerkingen.

Sexwerkers Hepatitis B animatie 1 Nederlands from MOTION IDENTITY on Vimeo.

Als je niet op tijd ongesteld wordt zou je zwanger kunnen zijn. Dit kan zijn omdat je (bewust) geen anticonceptie gebruikt hebt en zwanger wilt worden. Of dat de zwangerschap geheel onverwachts en zelfs ongewenst is. Om zeker te weten of je zwanger bent kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Zwangerschapstest

Ongewenste zwangerschap

Gewenste zwangerschap

Abortus

Als sekswerker (vrouw of man) is het belangrijk goed te zorgen voor je lichaam. Je werkt er ten slotte mee. Hoe houd je je lichaam het beste schoon en verzorgd? En op zo’n manier dat je niet extra risico loopt op een aandoening, zoals een soa of een schimmelinfectie? Hoe kan je doorwerken terwijl je menstrueert?

 

Verzorging van de vagina

Pijn en geur bij vagina

Werken tijdens de menstruatie

Verzorging van de anus

Ontharen

Over P&G Zevenhuizen Privacy Statement Klachtenregeling Cookies Het team